Niedobór witaminy C – skutki, objawy, przyczyny

Autor: Vita Drip
Data: 30.05.2023

Witamina C znana jest niemal każdemu. To związek chemiczny, który odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia i sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Niestety, w wyniku źle zbilansowanej diety nie zawsze możesz dostarczyć wraz z żywnością ilość odpowiadającą dziennemu zapotrzebowaniu witaminy C, co prowadzi do niedoborów. Niski poziom obecny przez dłuższy czas jest przyczyną wystąpienia problemów ze zdrowiem. Jak objawia się niedobór witaminy C i jakie są skutki niedoboru witamin dla organizmu?

Witamina C – funkcje w organizmie

Witamina C (kwas askorbinowy) to najbardziej znana i cenna witamina z punktu widzenia wielokierunkowego wpływu na organizm. Jest organicznym związkiem chemicznym o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który reguluje wiele procesów związanych z utrzymaniem dobrego zdrowia. Do jej głównych funkcji należy m.in. uczestnictwo w syntezie kolagenu, który odpowiada za prawidłowy proces gojenia się ran oraz utrzymanie zdrowia dziąseł.

Witamina C dzięki właściwościom przeciwutleniającym korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy – redukuje wolne rodniki i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Wspomaga także funkcjonowanie układu immunologicznego, reguluje poziom cukru we krwi i jest niezbędna w procesie powstawania hormonów i neuroprzekaźników, a także – wchłaniania żelaza i wapnia.

Przyczyny niedoboru witaminy C

Głównym sposobem przyswojenia witaminy C jest dostarczenie jej do organizmu wraz z pożywieniem. Za główne źródła witaminy uznaje się owoce dzikiej róży i czarnej porzeczki, paprykę, brokuły, truskawki, a także owoce cytrusowe, takie jak: cytryna, pomarańcza i grejpfrut. Jej mniejsze ilości znajdziesz również w innych produktach, ponieważ kwas askorbinowy bardzo często bywa wykorzystywany jako naturalny konserwant do żywności. W ten sposób obecność witaminy C w dziennym jadłospisie z powodzeniem powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Gdy codzienna dieta nie obfituje w warzywa i owoce, w długoterminowej perspektywie może dojść do niedoborów witamin. Sytuacja ta najczęściej występuje w krajach słabo rozwiniętych, gdzie realnie występuje problem związany z jakością posiłków. Do niedoborów witaminy C prowadzą często również restrykcyjne diety odchudzające, a także niektóre choroby układu pokarmowego, które wykluczają spożycie surowych warzyw. Obróbka termiczna powoduje znaczną utratę witamin, co obniża ilość przyswajalną wraz ze spożyciem np. gotowanych warzyw lub przetworzonych owoców.

Niedobór witaminy C – objawy

Niedobór witaminy C możesz poznać po problemach związanych z odpornością organizmu. Częste infekcje wirusowe oraz bakteryjne mogą świadczyć o zaburzeniach jej stężeń w organizmie. Pierwsze objawy niedoboru witaminy C zazwyczaj nie są niepokojące – można do nich zaliczyć: zmęczenie organizmu, brak nastroju, a także sporadyczne bóle mięśni i stawów. Z czasem możesz zauważyć pogorszenie kondycji włosów oraz paznokci, a także skórę pozbawioną blasku. Charakterystycznym objawem jest również utrudnione gojenie ran, które wynika z zaburzonej syntezy włókien kolagenowych.

Skutki niedoboru witaminy C

Długotrwały niedobór witaminy C może prowadzić do zaburzeń ze strony organizmu, które bez podjęcia odpowiedniego leczenia – stale będą postępować i w negatywny sposób oddziaływać na zdrowie. Wśród najczęściej spotykanych skutków powikłań wynikających z niedoboru witaminy C wyróżnia się:

  • obniżenie odporności i częste przechodzenie infekcji,
  • obecność przewlekłych stanów zapalnych,
  • trudności w gojeniu ran,
  • większa łamliwość kości,
  • szkorbut.

Brak przyswajania witaminy C wraz z dietą może skutkować również rozwojem anemii w związku z upośledzeniem wchłaniania żelaza z pożywienia. W efekcie zaburzony zostaje transport tlenu do komórek, co wpływa na ogólne osłabienie organizmu.

Jak uzupełnić niedobór witaminy C?

Niedoborom witaminy C możesz zapobiec, przykładając większą wagę do sposobu odżywienia. Postaw na w pełni zbilansowane posiłki, które obfitują w produkty nieprzetworzone, świeże warzywa i owoce, czyli źródło kwasu askorbinowego w naturalnej postaci.

Jeśli zależy Ci na szybkich efektach i uzupełnieniu poziomu witaminy C w najbardziej przyswajalnej formie, skorzystaj z wlewów witaminowych we Wrocławiu. To innowacyjna terapia, która polega na poddaniu się kroplówce z witaminą C w celu bezpośredniego wprowadzenia substancji do krwiobiegu- 100% absorbcji witaminy. W efekcie witamina C nie jest podatna na działanie enzymów żołądkowych, a efekty jej podania są widoczne szybciej niż przy stosowaniu suplementacji doustnej. 

Przeczytaj również: Wlewy witaminowe – jak często wykonywać kroplówki z witaminami?

Niedobór witaminy C – podsumowanie

Aspekt Opis
Funkcje   Synteza kolagenu, Ochrona układu sercowo-naczyniowego, Wspomaganie immunologii, Regulacja cukru,   Wchłanianie żelaza i wapnia
Przyczyny niedoboru   Dieta bez warzyw/owoców, Restrykcyjne diety, Choroby układu pokarmowego, Obróbka termiczna,   Problemy z jakością posiłków
Objawy niedoboru   Problemy z odpornością, Częste infekcje, Zmęczenie, Bóle mięśni, Słaba kondycja włosów, paznokci, skóry,   Utrudnione gojenie ran
Skutki niedoboru   Obniżenie odporności, Przewlekłe stany zapalne, Trudności w gojeniu ran, Łamliwość kości, Szkorbut,   Anemia
Uzupełnienie   Zbilansowane posiłki, Świeże warzywa i owoce, Wlewy witaminowe

 

Tabela ta przedstawia kluczowe informacje na temat witaminy C i jej niedoboru, w tym jej główne funkcje, przyczyny i objawy niedoboru, oraz sposoby na uzupełnienie braków tego ważnego składnika.

Udostępnij