Glutation to białko wytwarzane przez nasz organizm. Jest to najważniejszy antyoksydant i odtruwacz naszego ciała, który zapewnia sprawność komórkom odpornościowym.
Onkologia – Oprócz właściwości antyoksydacyjnych oraz produkcji ochronnych limfocytów glutation stanowi naturalną ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem chemio- i radioterapii.
Komórki nowotworowe nie są zdolne do produkcji glutationu w przeciwieństwie do zdrowych. Obniżone stężenie substancji w chorych komórkach zwiększa ich wrażliwość na efekty leczenia onkologicznego. Z kolei wysoki poziom glutationu w zdrowych komórkach osłabia skutki uboczne leków antynowotworowych
Sport – Utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.
Uroda – niezbędny do walki z wolnymi rodnikami, które są najpoważniejszym zagrożeniem przy każdej niemal chorobie, a także są uważane za główną przyczynę procesu starzenia.